Anàlisi socio-territorial a l’Estudi de Paisatge Urbà dels Tres Turons
L’àmbit dels Tres Turons és una àrea singular entre la ciutat i el Parc Natural de la Serra de Collserola on els condicionants ambientals i paisatgístics de gran singularitat donen peu a una revisió profunda de l’estructura i de la qualitat del paisatge urbà.
En aquest espai complex, el Paisatge Urbà dels districtes d’Horta Guinardó, Gràcia i Eixample, amb dinàmiques socials, culturals, d’oci i econòmiques molt variables, ha evolucionat segons patrons i condicionants ben diferents: les edificacions i els espais urbanitzats, s’estructuren al voltant dels Turons amb mides i densitats que condicionen la qualitat del paisatge urbà, marcat inevitablement pel relleu topogràfic. La topografia de fet és el sistema estructurador de l’àmbit que més condiciona les variables ambientals i paisatgístiques a l’hora.
L’estudi s’articula en 5 grans capítols (Estudi de l’evolució històrica, Diagnosi eco ambiental, Aspectes rellevants del paisatge urbà, Estructura social i serveis, Paisatge Humà: vida quotidiana) marcadament vinculats entre ells, essent evidents les múltiples interaccions entre ecologia i paisatge humà, dinàmiques econòmiques i socials, que convergeixen de forma coherent en una estratègia de transformació integral per a la millora de la qualitat del paisatge dels Tres Turons en el seu conjunt.
En aquest cas, *estel formava part d’un equip de professionals molt ampli, i va centrar-se en l’estudi socio-territorial, amb l’objectiu d’analitzar el paisatge humà i les dinàmiques quotidianes del veïnat dels barris, per tal d’entendre de quina manera les persones es relacionen amb el territori així com entre elles.
Per entendre aquesta complexitat d’estructuració administrativa i social en un àmbit territorial d’aquestes dimensions (7 barris) s’ha realitzat un cicle de debats amb agents representatius del barri que es complementaven amb diverses sessions d’observació de l’espai públic. Com a resultat es va aconseguir relatar, per exemple, quina és la identitat de l’àmbit, quina és l’aproximació a l’àmbit perceptiu dels Tres Turons centrant-se a les unions i fronteres perceptives, quins són els elements estructurants i generadors de vida quotidiana, i quina és la percepció de confort, autonomia i seguretat a l’espai públic.
Ubicació
Barcelona
[1,620,343 habitants]
Escala
Distrital
Tipus de projecte
Estratègies urbanes
Cooperació ciutadana
Duració
6 mesos [2021-2022]
Impulsores
Ajuntament de Barcelona;
Institut Municipal del Paisatge
Urbà i la Qualitat de Vida
Equip redactor
B2B Arquitectes (Jordi
Bellmunt, Agata Buscemi)
Irbis,
*estel (Konstantina
Chrysostomou, Marc Deu,
Arnau Boix i Pla, Alba
Dominguez Ferrer),
Fàtima López, Montserrat
Mercadé, Veclus S.L.
Han col·laborat
Tècnics i tècniques dels barris:
Vallcarca i els Penitents, la
Salut, la Teixonera, La Font
d’en Fargues, el Guinardó, Can
Baró, el Coll, el Carmel
Entitats i col·lectius dels barris:
Vallcarca i els Penitents, la
Salut, la Teixonera, La Font
d’en Fargues, el Guinardó, Can
Baró, el Coll, el Carmel