Joan Miró square

The criteria that lead to the definition of the square are the result of a close collaborative work carried out by the Estel* team with the municipal personnel and politicians, the neighborhood residents and the entities, and the city’s associations. It is, in fact, the joint decision of all these agents the engine of its renovation and transformation into an open stage.

It is proposed the construction of some stands surrounding part of the square. This changes the directionality of the space, which can now be conceptually and materially extended to the adjacent section of the Jacint Verdaguer street. The new layout varies the scene of the Dansa de la Batalla, an important Giants event held by the Festa Major, which is dignified by the renovation of the space, and organizes massive crowd increasing comfort and security of the event.

The challenge of hosting this annual event should not diminish the daily use by the neighbors of the square neither of the citizens nor the visitors of Montornès in general: it is, therefore, a public space that still works as an urban square. The proposal, however, modulates the intensity of its use as a play space to allow and enjoy a wider range of age groups. The new square reinforces its identity with a mural inspired by Joan Miró that renews the old one, with a reinterpretation designed, agreed and carried out by the Venus local art association. The square thus reclaims the lost historical protagonism, consolidating itself as the end of the civic axis that will unite it with the square Pau Picasso.

The criteria that lead to the definition of the square are the result of a close collaborative work carried out by the Estel* team with the municipal personnel and politicians, the neighborhood residents and the entities, and the city’s associations. It is, in fact, the joint decision of all these agents the engine of its renovation and transformation into an open stage.

Read more...

It is proposed the construction of some stands surrounding part of the square. This changes the directionality of the space, which can now be conceptually and materially extended to the adjacent section of the Jacint Verdaguer street. The new layout varies the scene of the Dansa de la Batalla, an important Giants event held by the Festa Major, which is dignified by the renovation of the space, and organizes massive crowd increasing comfort and security of the event.

The challenge of hosting this annual event should not diminish the daily use by the neighbors of the square neither of the citizens nor the visitors of Montornès in general: it is, therefore, a public space that still works as an urban square. The proposal, however, modulates the intensity of its use as a play space to allow and enjoy a wider range of age groups. The new square reinforces its identity with a mural inspired by Joan Miró that renews the old one, with a reinterpretation designed, agreed and carried out by the Venus local art association. The square thus reclaims the lost historical protagonism, consolidating itself as the end of the civic axis that will unite it with the square Pau Picasso.

Place

Montornès del Vallès

[16,263 inhabitants]

Scale of the project

Public space

Type of project

Citizen cooperation

Public space design

Duration

12  months [2014-2015]

Promoter

Muicipality of Montornès

del Vallès

 

Team

*estel  (Arnau Boix,  Mireia Peris,

Marc Deu, Ara Muñío,

Esteve Boix, Claudia Villazón)

 

Itziar Gonzàlez, Elena Guim, 

Antoni Elvira, Carmela Torró

 

Collaborated

Neighbors of Montornès

del Vallès,

Colla de Gegants de

Montornès,

Art Venus Association,

Neighbors of the Plaça

Joan Miró,

Sant Sadurní School,

AAVV Montornès Centre,

Centre of the study of

Montornès del Vallès,

Unió de Botiguers,

Bar Chucu-chucu

Presentation

Check the good practices bank

Study

Read the full report at issuu

Read the full report at issuu

Press

Read more about the project at

Mostra d’Arquitectura Catalana,

somMontorès

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin