Procés participatiu per la ciutadania adolescent de Barcelona
El Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent de Barcelona, durant dos cursos lectius seguits, ofereix a adolescents i centres educatius un projecte on apropar-se a la cultura participativa del seu municipi, expressar allò que els preocupa o incomoda de la ciutat i el districte on viuen, i proposar accions que des del seu punt de vista en millorarien la convivència.
L’Ajuntament aposta per aquest projecte per tal d’ampliar els canals de comunicació amb aquest col·lectiu, a través del qual escoltar, explicar les accions que ja es duen a terme a la ciutat i que donen resposta a alguns dels seus neguits a les adolescents i poder rebre de primera mà les necessitats i propostes que consideri aquest col·lectiu, sovint oblidat, en el planejament de les ciutats i barris.
Així doncs, s’ofereix un espai on la ciutadania adolescent pugui intercanviar punts de vista i inquietuds sobre la seva ciutat i el districte on viuen, permeten trobar punts en comú i estimulant el treball en equip per construir unes propostes que millorin la seva vivència com ciutadanes de Barcelona.
Aquest procés s’ha vehiculat a través dels instituts, combinant sessions presencials als propis centres o espais municipals, i sessions telemàtiques que oferien una major flexibilitat a l’assistència i la participació.
Com a valor afegit, durant tot el procés es treballa perquè l’equip tècnic i polític escolti la feina feta per les adolescents, aportant-los feedback: informant-los de les iniciatives ja existents o explicant-los perquè no serien viables, així com adquirint compromís per fer realitat alguna de les propostes presentades.
Algun dels resultats que s’han aconseguit amb aquest procés, en les seves dues edicions, és el de millorar la comunicació entre el consistori (tant a nivell de ciutat com de districte) i la ciutadania adolescent, buscant el millor canal a partir del qual fer-los arribar les millores que ja promouen, així com donant a conèixer a les participants aquells espais formals (assemblees, audiències, etc) existents, i en els que ja podrien participar.
En aquesta línia també s’ha obert el camí perquè els representants polítics i tècnics de districte estiguin més a prop de la realitat dels centres de secundària, i millori així la resolució de necessitats puntuals o de col·laboracions.
També s’han aconseguit el plantejament i execució d’algunes millores a la ciutat, per exemple la instal·lació d’elements d’esport als patis oberts que responen a les necessitats actuals de les participants, o la creació d’un mapatge d’equipaments esportius a l’espai públic existents al districte, amb la ubicació i el tipus de recurs disponible.
Com a conclusió la ciutadania adolescent involucrada en el procés d’ambdues edicions, va valorar molt positivament l’experiència ja que els va permetre fer una mica més reals les figures polítiques i entendre de primera mà com poden participar en la vida política de la seva ciutat i del districte.
Ubicació
Barcelona
[1,620,343 habitants]
Escala
Municipal
Tipus de projecte
Cooperació ciutadana
Duració
1a edició (curs 2020-2021)
2a edició (curs 2021-2022)
Impulsores
Ajuntament de Barcelona,
Institut Municipal d’Educació
de Barcelona i Direcció de
Serveis de Democràcia Activa
Equip redactor
*estel (Arnau Boix i Pla, Oriol
Serra Ureta, Roser García
Piqué, Konstantina
Chrysostomou, Alba
Dominguez Ferrer, Marc Deu i
Ferrer)
Descoberta
Espai Coneix
Nadal Villena
Han col·laborat
Ciutadania Adolescent i
professorat vinculat de
l’Escola Sant Felip Neri,
Escola Pia Nostra Senyora,
Escolàpies Llúria, Institut
XXVena Olimpíada, Escola
Joan Pelegrí, Escola Paideia,
Institut Les Corts, Institut
Santa Teresa de Lisieux,
Institut Menéndez i Pelayo,
Escola Pia Balmes, Institut
Gravi, Institut Vila de Gràcia,
Escola Vida Montserrat,
Escola Regina Carmeli,
Escola Especial Mare de Déu
de Montserrat, Escola Virolai,
Institut Escola Trinitat Nova,
Institut Escola El Til·ler,
Institut Príncep de Viana,
Escola Gavina, Escola FEDAC
Sant Andreu, Institut Infanta
Isabel d’Aragó i Institut Barri
Besòs.