Reflexions pel Dia Mundial de l’Urbanisme: La importància de la planificació territorial en temps de crisi

Avui, aprofitant que és el Dia Mundial de l’Urbanisme, i immersos en la “ressaca” que ens provoca una tragèdia com la que viu el País Valencià, volem reivindicar la importància que té la planificació territorial en la gestió del món que ens envolta.

L’Urbanisme no és només una qüestió de distribució d’espais, sinó també de prevenció, adaptació i responsabilitat col·lectiva. Davant d’episodis com aquest, un urbanisme sostenible esdevé fonamental per a minimitzar els riscos i protegir la vida i el benestar de les persones. Quan el nostre entorn està adaptat a la realitat del territori, podem afrontar aquests fenòmens amb més resiliència.

D’altra banda, s’evidencia que l’Urbanisme ha de ser una tasca conjunta i que no pot fer-se, únicament, des d’un despatx. Cal que tots els agents implicats (institucions, entitats socials, professionals i ciutadania) remem en la mateixa direcció, promovent una gestió del territori que consideri el canvi climàtic, la protecció del paisatge i la preservació d’ecosistemes que actuïn com a barreres naturals. La construcció massiva, la impermeabilització sistemàtica del sòl, o la falsa certesa que podem modificar i ajustar l’entorn segons les necessitats del moment,  no fan més que agreujar situacions com aquesta.

Com a societat, és hora de repensar com vivim i com ens relacionem amb els espais que habitem, no només per pal·liar els efectes dels episodis meteorològics com aquest, sinó també per prevenir-los. En aquest Dia Mundial de l’Urbanisme, reivindiquem un model territorial que respecti pel territori, amb la voluntat d’escoltar el paisatge i d’adaptar-nos tant a les seves necessitats com a les de les persones que hi viuen.

Paraules de:

Marc Deu Ferrer

Data de publicació:

08/11/2024

Escrit originalment en:

català

Tags:

Vida quotidiana / Mobilitat

sostenible / Biodiversitat / Espai

públic