The Pine's Plaza

The project for the reformation of the square (plaça) del Pi at Benifairo de la Valldigna incorporated since the beginning the inhabitants, especially children. The square holds an important part at the village’s entrance, creating a “bridge” between nursery and primary school and hosting el “Pi redó”, an emblematic tree which during the years turned into a meeting place -physical and symbolic- for every inhabitant. 

Initially, collaborative work took place including agents related to the project so to identify the main deficiencies of the space and define strategic lines for the future project. Once agreed, these ideas were specified progressively in order to create an urban design project. 

During the process, various participative techniques were used: from group interviews with the city’s technical-political team and with professionals linked to the school, to workshops with children, recording of memories regarding Pí redó and its surroundings and open sessions in the public space with inhabitants. 

The proposal redefines the mobility circulation at the entrance and exit of the village, eliminates part of the parking space that is underused so that a large number of square meters are freed up creating spaces of quality to pass time and play both for adults and children. 

The project for the reformation of the square (plaça) del Pi at Benifairo de la Valldigna incorporated since the beginning the inhabitants, especially children. The square holds an important part at the village’s entrance, creating a “bridge” between nursery and primary school and hosting el “Pi redó”, an emblematic tree which during the years turned into a meeting place -physical and symbolic- for every inhabitant. 

Read more...

Initially, collaborative work took place including agents related to the project so to identify the main deficiencies of the space and define strategic lines for the future project. Once agreed, these ideas were specified progressively in order to create an urban design project. 

During the process, various participative techniques were used: from group interviews with the city’s technical-political team and with professionals linked to the school, to workshops with children, recording of memories regarding Pí redó and its surroundings and open sessions in the public space with inhabitants. 

The proposal redefines the mobility circulation at the entrance and exit of the village, eliminates part of the parking space that is underused so that a large number of square meters are freed up creating spaces of quality to pass time and play both for adults and children. 

Place

Benifairó de la Valldigna

[1,580 inhabitants]

Scale

Public space

Type of project

Urban strategies

Citizen cooperation

Public space design

Duration

Collaborative Diagnosis:

6 months [2017]

 

Urban design project:

3 months [2017]

 

Site management:

3 months [2018]

Promoter

Muicipality of Benifairó de

la Valldigna

 

Team

*estel  (Arnau Boix, Marc Deu,

Konstantina Chrysostomou)

 

Monodestudio, Urbanins,

Siete arquitectura más

ingeniería s.l.

 

Collaborated

Neighbors of  Benifairó de la

Valldigna,

Children and educational team

of James II el Just primary

school

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin