Transforming the old factory SATI into a community hub

This project for the re-use of the abandoned industrial building SATI, overseen by the Barcelona Provincial Council and the Alpens town hall, encouraged participatory methodologies and social integration. The project is related to a building that has been part of the life of Alpens for more than 40 years. This container of experiences has become part of the landscape and the memories of the citizens who have worked there. The purpose was to rethink this place, set the criteria and define the new uses and management model.  

This project explored co-housing scenarios for elderly and artists, co-management of green spaces and a shared kitchen, adaptation of the traditional catalan “era” (threshing floor) into the present context and creation of co-working and learning spaces for everyone. From the earliest stages of the project, the intergenerational participation was essential. It involved workshops with children, interviews with entities and building games and defining spaces together with inhabitants. 

This participatory planning project is an example of an integrated approach to problem-solving regarding the adaptive reuse of industrial buildings in order to provide economic, cultural and social benefits to the community and regenerate the area in a sustainable way. Not only it helped to rethink and respect the environment and public space, but it also set in motion a participatory dynamic, a future of dialogue and discussion to an even more participatory and responsible community. 

This project for the re-use of the abandoned industrial building SATI, overseen by the Barcelona Provincial Council and the Alpens town hall, encouraged participatory methodologies and social integration. The project is related to a building that has been part of the life of Alpens for more than 40 years. This container of experiences has become part of the landscape and the memories of the citizens who have worked there. The purpose was to rethink this place, set the criteria and define the new uses and management model.  

Read more...

This project explored co-housing scenarios for elderly and artists, co-management of green spaces and a shared kitchen, adaptation of the traditional catalan “era” (threshing floor) into the present context and creation of co-working and learning spaces for everyone. From the earliest stages of the project, the intergenerational participation was essential. It involved workshops with children, interviews with entities and building games and defining spaces together with inhabitants. 

This participatory planning project is an example of an integrated approach to problem-solving regarding the adaptive reuse of industrial buildings in order to provide economic, cultural and social benefits to the community and regenerate the area in a sustainable way. Not only it helped to rethink and respect the environment and public space, but it also set in motion a participatory dynamic, a future of dialogue and discussion to an even more participatory and responsible community. 

Place

Alpens

[273 inhabitants]

Scale

Public space

Type of project

Urban Strategies

Citizen cooperation

Duration

5 months [2018]

Promoters

Barcelona Provincial Council

Alpens City Council

 

Team

*estel (Arnau Boix, Konstantina

Chrysostomou, Alba Domínguez,

Marc Deu)

 

MonoD estudio

 

Collaborators

Residents of Alpens, 

Educational community, 

Local entities (sports, cultural,

social)

Presentation

Check the project at prezi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin