Pedagogia urbana
La pedagogia urbana s’adreça a diferents entitats i institucions com centres educatius, universitats, administracions i associacions. A través d’aquest servei, es promou la consciència i la participació ciutadana en la gestió de l’espai públic i l’urbanisme cooperatiu. Mitjançant tallers, xerrades i activitats pràctiques, la cooperativa ofereix coneixements i eines per a fomentar l’aprenentatge sobre la importància de l’espai públic i la seva influència en la qualitat de vida de les persones. Aquest servei busca implicar i empoderar les participants, inspirant-les per convertir-se en agents actius de la transformació de pobles i ciutats cap a models més inclusius, sostenibles i participatius.
Tot aquest itinerari professional i emocional que hem anat filant amb les diverses persones, equips, administracions i institucions amb qui hem col·laborat, ens ha farcit d’aprenentatges i experiències que no dubtem a compartir sempre que podem. Aquest coneixement col·lectiu és un arxiu viu, creixent i canviant, que anem difonent en els llocs i maneres que llistem a continuació.
- Unitats didàctiques als centres educatius
- Formacions i seminaris a les universitats
- Xerrades obertes al públic
- Formacions a les administracions públiques
- Tallers i activitats educatives a l’espai públic
- Articles i publicacions
- Projectes europeus enfocats en l’empoderament i la inclusió de la gent jove en la presa de decisions per la ciutat i l’espai públic
La infància i l’adolescència tenen un paper fonamental en la nostra visió de la pedagogia urbana i la transmissió de coneixement i experiències. Estem profundament compromeses amb la idea que les persones puguin viure i experimentar la ciutat des de ben petites, adquirint les habilitats necessàries per a convertir-se en una ciutadania activa i responsable amb el seu entorn. Imaginar una societat on una part tan rellevant de la població no participi activament és impensable, per això, és essencial crear espais que permetin a infants i joves trobar el seu lloc en la vida urbana.
Aquesta mirada té molt a veure amb la iniciativa d’Urbanins, un col·lectiu creat el 2013 amb l’objectiu d’apropar l’urbanisme a nens i nenes, i que amb el temps, s’ha acabat convertint en una de les línies de treball troncals a la Cooperativa Estel.