Exposició sobre espais actius i inclusius


Exposició sobre espais actius i inclusius

En el marc del projecte dirigit per monoDestudio, vam assessorar i acompanyar el seu treball donant suport al disseny i producció d’una exposició museística al Centre Cultural Las Cigarreras (Alacant), a partir de la documentació generada en trobades participatives successives que posaven el focus en la diversitat funcional i en l’activació post pandèmica de l’espai urbà i la cultura.

Aquesta exposició recull les reflexions i les experiències de les persones participants, pertanyents a col·lectius vinculats a la diversitat funcional i sensorial, i s’organitza en una petita sala de Las Cigarreras, amb criteris d’accessibilitat a l’espai i a la informació. La idea principal és exposar-hi el diàleg crític generat, comunicant les problemàtiques que interessen aquests col·lectius de manera visual i gràfica a la resta de visitants. El procés de reflexió crítica i treball, per tant, és el generador de nous continguts culturals que, a més d’apoderar els col·lectius implicats, possibilita un retorn social de la seva pròpia producció cultural.

Sumem doncs a monoDestudio la nostra experiència en projectes relacionats amb la diversitat funcional i els entorns urbans, així com l’accessibilitat a la comunicació, per dissenyar i produir l’expressió dels continguts de l’exposició “MvMet: Una reflexió sobre espais públics més actius i accessibles ”. Retolació contrastada, elements tàctils, pictogrames de comprensió fàcil, informació ajustada a la distància de lectura i una organització de continguts que facilita el seguiment del relat global, tot preparat perquè l’experiència museística pugui ser gaudida per qualsevol visitant, amb independència de la seva diversitat funcional i sensorial.

Ubicació

Alacant 

[331.577 habitants]

Escala

Municipal

Tipus de projecte

Cooperació ciutadana

Pedagogia urbana

Duració

4 mesos [2022]

Impulsores

Consorci de Museus de la

Comunitat Valenciana

 

Equip redactor

monoDestudio

*estel (Arnau Boix i Pla,

Konstantina Chrysostomou,

Marc Deu Ferrer, Alba

Domínguez Ferrer)

Han col·laborat

Centro San Rafael, APSA,

FESORD, COCEMFE, ONCE y

AEBHA.

Presentació

Veure web de l’equip director

a monoDestudio.es

 

Premsa

Consultar el projecte al web

del Consorci de Museus de la

Comunitat Valenciana

 

Procés participatiu vinculat al Pla Director Urbanístic Biopol Granvia


Procés participatiu vinculat al Pla Director Urbanístic Biopol Granvia

L’àmbit del PDU Biopol Gran Via és una gran àrea no edificada que limita amb la Gran Via, el barri de Bellvitge i el parc Fluvial del riu Llobregat. Es tracta d’un espai de gran valor ambiental, ja que acull, encara, usos agrícoles i exerceix de connector entre la trama urbana i l’entorn natural. Alhora, però, suposa una gran oportunitat d’ampliació dels equipaments sanitaris actuals, per la seva ubicació i la proximitat de la Granvia.

En el marc de la redacció d’un Pla Director Urbanístic (PDU) que defineixi de quina manera cal ordenar el territori, s’ha desenvolupat aquest procés participatiu, amb l’objectiu que la normativa urbanística tingui un lligam amb la realitat del territori, especialment a nivell social. És ineludible que la transformació d’aquest entorn es planifiqui i projecti de forma coherent amb les necessitats de les persones que en fan ús tant de manera diària (residents, agricultors, treballadors…) com de manera esporàdica.

Per tot això ha estat un procés intens i complex, que ha necessitat diversitat d’espais i canals de debat, per tal que tothom tingués l’oportunitat de compartir les seves propostes amb la resta d’agents implicats i, de mica en mica, anar construint un relat compartit. La informació recollida s’ha treballat en paral·lel amb l’equip redactor per tal de buscar i definir els criteris que facin que la participació tingui impacte en la futura normativa, i en definitiva, que enriqueixi el resultat final.

Cal dir, que el projecte s’ha realitzat conjuntament amb les companyes d’Equal Saree i amb la col·laboració puntual d’Islote Studio.

Ubicació

Hospitalet de Llobregat

[264.657 habitants]

Escala

Supramunicipal

Tipus de projecte

Cooperació ciutadana

Duració

9 mesos [2022]

Impulsores

Consorci per a la reforma de la

Granvia a l’Hospitalet,

Ajuntament de l’Hospitalet de

Llobregat, Generalitat de

Catalunya


Equip redactor

*estel (Marc Deu Ferrer,

Konstantina Chrysostomou,

Alba Domínguez Ferrer, 

Arnau Boix i Pla)


Equal Saree

Islote Studio


Han col·laborat

Veïnat de l’Hospitalet de

Llobregat