Pla Estratègic de Regeneració Urbana del nucli antic d’Artés


Pla Estratègic de Regeneració Urbana del nucli antic d'Artés

El Pla de Regeneració Urbana del nucli antic d’Artés és  un document estratègic orientat a revertir les dinàmiques d’aquest entorn urbà i, en definitiva, a millorar les condicions de vida de les persones que hi viuen.

El barri antic és un àmbit consolidat, amb un enorme potencial i una forta identitat (arquitectònica, històrica i social), però que aquestes últimes dècades s’ha vist sotmès a dinàmiques d’un cert abandonament, d’envelliment del parc d’habitatges i a una pèrdua del comerç de proximitat i altres serveis.

El projecte parteix de l’anàlisi de diverses temàtiques que van des de la qualitat i connectivitat de l’espai públic, l’habitatge, el patrimoni, la xarxa d’equipaments, la infraestructura verda o les dinàmiques socials del veïnat. Aquesta anàlisi es fa a partir de múltiples indicadors quantitatius, però es complementa a qualitativament a través de la cooperació ciutadana, vehiculada a través d’un procés participatiu que avança en paral·lel al desenvolupament del pla.

Aquest treball desemboca en un document estratègic que proposa diverses actuacions de millora, realistes i alineades amb les necessitats de l’ajuntament, amb les possibles fonts de finançament extern i amb les directrius que defineixen els ODS i les Agendes Urbanes 2030.

Ubicació

Artés

[5.994 habitants]

Escala

Barrial

Tipus de projecte

Estratègies urbanes

Cooperació ciutadana

Duració

9 mesos [2022-2023]

Impulsores

Diputació de Barcelona,

Ajuntament d’Artés

 

Equip redactor

*estel (Alba Domínguez

Ferrer, Marc Deu Ferrer,

Konstantina Chrysostomou,

Arnau Boix i Pla)

 

Montserrat Mercadé 

Oriol Serra i Ureta

 

Pla Estratègic per la zona d’equipaments de Can Llobet


Pla Estratègic per la zona d’equipaments de Can Llobet

La zona d’equipaments de Can Llobet es situa a l’oest del districte de la Floresta. Té una zona de jocs infantils, piscina descoberta, pavelló poliesportiu, pista esportiva exterior i els edificis de l’escola bressol la Mimosa i del Centre Obert de Can Llobet. Hi ha també un circuit informal de BMX, skatepark, zona de cal·listènia i el conjunt de les cases dels mestres, habitatges socials públics en règim de masoveria urbana. 

Tot plegat és un conjunt arquitectònic que s’ha anat construint de manera progressiva i desordenada, sense tenir una visió global. El projecte té l’objectiu final de posar en valor tant els equipaments com l’espai públic que els relaciona, dignificant el que ja és avui en dia el pol socioesportiu de La Floresta.

El treball s’ha dut a terme partint d’un estudi tècnic detallat i d’una sèrie de trobades participatives, administratives i ciutadanes, que han explicitat el relat compartit sobre el funcionament de Can Llobet. Així, s’ha incorporat una visió político-tècnica molt transversal, i la visió ciutadana de les entitats esportives, veïnals i sòcio educatives del territori.

El resultat final és un Pla Estratègic i d’Acció, que incorpora la perspectiva de gènere interseccional, i que condueix el relat de la diagnosi col·lectiva estructurada des de la mobilitat, l’espai públic, l’edificació i la gestió del conjunt d’equipaments cap a una proposta global d’actualització energètica dels edificis, reconnexió amb el sistema d’espais públics adjacents, priorització de la mobilitat sostenible, centralització de la gestió i visibilització de tot els recursos municipals i comunitaris disponibles.

Ubicació

Sant Cugat del Vallès 

[90,664 habitants]

Escala

Equipament

Espai públic

Tipus de projecte

Estratègies urbanes

Cooperació ciutadana

Duració

6 mesos [2023]

Impulsores

Ajuntament de Sant Cugat

del Vallès

 

Equip redactor

*estel (Arnau Boix i Pla,

Konstantina Chrysostomou,

Marc Deu Ferrer, Alba

Domínguez Ferrer)

 

Iker Etxarte Sunsundegui 

 

Han col·laborat

Entitats i associacions del

districte de La Floresta:

Olimpyc de la Floresta, AFA

Escola La Floresta, AAVV de

La Floresta, Centre Obert,

CAU (Agrupació Escolta),

Clau Mestra.

Equip tècnic de l’Ajuntament

de Sant Cugat del Vallès

Presentació

Veure la presentació del

retorn participatiu al PREZI

Anàlisi socio-territorial a l’Estudi de Paisatge Urbà de l’àmbit Clot-Camp de l’Arpa


Anàlisi socio-territorial a l’Estudi de Paisatge Urbà de l'àmbit Clot-Camp de l’Arpa

L’estudi “Paisatge humà de l’àmbit Clot-Camp de l’Arpa” emmarcat en el projecte “Estudi del paisatge urbà de l’àmbit Clot-Camp de l’Arpa” se centra en l’anàlisi de la vida quotidiana i l’entorn d’aquests barris a través de la participació ciutadana. S’han realitzat diverses accions, com converses amb agents clau, sessions participatives i una enquesta en línia per recopilar les percepcions i les necessitats de la comunitat local.

El projecte busca comprendre la identitat col·lectiva de la gent que viu en aquesta zona, destacant la forta xarxa social i la sensació d’arrelament a la comunitat. El projecte també es dedica a analitzar els elements estructurants i generadors de la vida quotidiana en l’espai públic. S’identifiquen espais i equipaments clau, com parcs, places i altres espais de trobada, així com la importància de les activitats realitzades en aquests espais. S’observa la diversitat d’usos i la presència de persones de diferents edats, gèneres i cultures.

A més, es realitza un estudi de la tipologia dels espais públics i carrers a la zona, destacant les àrees de pas i les fronteres entre barris. S’analitza com l’espai públic és utilitzat i la seva funcionalitat.

Finalment, s’avalua la percepció de confort, autonomia i seguretat a l’espai públic. S’observa com es distribueix l’espai, la infraestructura per a bicicletes, l’accessibilitat per a persones amb diversitat funcional i la velocitat dels vehicles. També es considera la protecció del clima, la presència de verd urbà i superfícies d’aigua, la il·luminació i la visibilitat. En general, s’identifica que l’espai és segur i inclusiu, però es destaquen àrees estigmatitzades amb conflictes ciutadans.

Ubicació

Barcelona 

[1,620,343 habitants]

Escala

Distrital

Tipus de projecte

Estratègies urbanes

Cooperació ciutadana

Duració

3 mesos [2022-2023]

Impulsores

Ajuntment de Barcelona

Institut Municipal del

Paisatge Urbà i la Qualitat de

Vida

 

Equip redactor

Sara Bartumeus,  Rosa

Escala,  Anna Renau, Jordi

Sardà,  Marina Cervera

Alonso de Medina 

 

*estel (Konstantina

Chrysostomou, Marc Deu

Ferrer), Raimon Escala,

Brenda Roqueta,  Ramon

Gumà, Gaspar Maza 

 

Han col·laborat

Tècniques dels barris:

Clot-Camp de l’Arpa

Veïnat dels dos barris