Confluence in Valencia's Central Market

The proposal Confluència was the winner of the competition organized by the Generalitat Valenciana in order to remodel Bruges square and other public spaces around the Central Market of the city of Valencia. The project, led by the architects Elisabet Quintana and Blanca Peñín, opted for a transdisciplinary and participatory approach, with the firm intention of facilitating the creation of a space of coexistence around this commercial node, the Central Market, which is a historical symbol and a landmark for the inhabitants and visitors of Valencia.

The conception of public space as a natural extension of the Market itself, and vice versa, respects and reinforces the social, cultural and commercial dynamics of the urban environment. The final proposal addresses the neighborhoods’ socio-territorial circumstances not only through urban design but also through social strategies so to visualize the different human realities that englobe an important social building such as a public market. These strategies range from proposals for neighborhood programming to public spaces that strengthen human connectivity with the Velluters neighborhood, to measures for reversing the gentrification process in Valencia in general, and the Ciutat Vella district in particular.

The  Confluència’s team transdisciplinary context has allowed the incorporation of diverse perspectives throughout the process of reflection, proposal, and writing, which include considerations on governance, citizen participation, and gender.

The redevelopment is expected to begin in 2020.

The proposal Confluència was the winner of the competition organized by the Generalitat Valenciana in order to remodel Bruges square and other public spaces around the Central Market of the city of Valencia. The project, led by the architects Elisabet Quintana and Blanca Peñín, opted for a transdisciplinary and participatory approach, with the firm intention of facilitating the creation of a space of coexistence around this commercial node, the Central Market, which is a historical symbol and a landmark for the inhabitants and visitors of Valencia.

Read more...

The conception of public space as a natural extension of the Market itself, and vice versa, respects and reinforces the social, cultural and commercial dynamics of the urban environment. The final proposal addresses the neighborhoods’ socio-territorial circumstances not only through urban design but also through social strategies so to visualize the different human realities that englobe an important social building such as a public market. These strategies range from proposals for neighborhood programming to public spaces that strengthen human connectivity with the Velluters neighborhood, to measures for reversing the gentrification process in Valencia in general, and the Ciutat Vella district in particular.

The  Confluència’s team transdisciplinary context has allowed the incorporation of diverse perspectives throughout the process of reflection, proposal, and writing, which include considerations on governance, citizen participation, and gender.

The redevelopment is expected to begin in 2020.

Place

Valencia

[794 288 inhabitants]

Scale of the project

Municipal

Public space

Tipus de projecte

Estratègies urbanes

Disseny d’espai públic

Duration

6 months [2018]

Promoter

Generalitat Valenciana,

Municipality of Valencia

 

Team

UTE Quintana-Peñín  (Elisabet

Quintana i Blanca Peñín)

Equip transdisciplinar: Peñín

arquitectes, Espinàs i Tarrassó,

*estel, monoDestudio, Inés

Novella, Planifica Urbanismo y

Gestión, Enrique Giménez, Joan

Seguí, María Pedro Ferrer

 

Collaborators

Local entities and associations

Press

Watch the video of the project

here here

Read more about the project at

diari

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin