Turning the football field of Montornes Nord into a community park

The renewal and revitalisation of the abandoned football field of Montornes Nord, a place full of memories for the neighbours, aims to implement a sustainable urban strategy and bring new life to a degraded urban area, according to the needs and ideas of its residents. The project focuses on integrated solutions to improve environmental, transport and economic mismatches with the surroundings, reduce issues of social exclusion and segregation, with the aim of strengthening social cohesion. It enables a comprehensive, participatory and integrated attitude of all stakeholders, bringing together the expertise and experience of the actors involved. It supports the economical, environmental and social use of public land and the transition towards the rational use of energy while encouraging the cooperation between residents and municipality. 

For this project, we have developed various tools for gathering information about the residents’ needs, as well as various methods of working with the residents through project-based learning. We have given them space for intergenerational dialogue and exchange of memories and experiences, a community walk to the old football field, playful activities, and games for the incorporation of youth and children’s perspective to the project and informative sessions with experts regarding social economy and sports. With these activities, we have established close cooperation between residents and municipal authorities, public services and other important actors in the neighbourhood and the municipality.

The result of this process is a preliminary masterplan for a multifunctional park that synthesizes the experience collected from the participants and suggestions of various polycentric development strategies to the municipality (social, economic, environmental, strategies of spatial planning, mobility, and infrastructure, etc.). 

Regarding the participatory approach, residents of different age groups participated in the planning and assumed active roles and responsibility for the development of the masterplan and the activation of the place. By engaging every generation in each phase of the process -not only during the co-design but also during the execution of the project and the activation of the park- already increases the sense of connectedness, leading to less vandalism of this public space. Various strategies have been proposed in order to make the space more attractive and used more frequently by the residents in the meantime increasing proudness and giving a positive attitude toward an improved quality of life in the neighbourhood. 

The renewal and revitalisation of the abandoned football field of Montornes Nord, a place full of memories for the neighbours, aims to implement a sustainable urban strategy and bring new life to a degraded urban area, according to the needs and ideas of its residents. The project focuses on integrated solutions to improve environmental, transport and economic mismatches with the surroundings, reduce issues of social exclusion and segregation, with the aim of strengthening social cohesion. It enables a comprehensive, participatory and integrated attitude of all stakeholders, bringing together the expertise and experience of the actors involved. It supports the economical, environmental and social use of public land and the transition towards the rational use of energy while encouraging the cooperation between residents and municipality. 

Read more...

For this project, we have developed various tools for gathering information about the residents’ needs, as well as various methods of working with the residents through project-based learning. We have given them space for intergenerational dialogue and exchange of memories and experiences, a community walk to the old football field, playful activities, and games for the incorporation of youth and children’s perspective to the project and informative sessions with experts regarding social economy and sports. With these activities, we have established close cooperation between residents and municipal authorities, public services and other important actors in the neighbourhood and the municipality.

The result of this process is a preliminary masterplan for a multifunctional park that synthesizes the experience collected from the participants and suggestions of various polycentric development strategies to the municipality (social, economic, environmental, strategies of spatial planning, mobility, and infrastructure, etc.). 

Regarding the participatory approach, residents of different age groups participated in the planning and assumed active roles and responsibility for the development of the masterplan and the activation of the place. By engaging every generation in each phase of the process -not only during the co-design but also during the execution of the project and the activation of the park- already increases the sense of connectedness, leading to less vandalism of this public space. Various strategies have been proposed in order to make the space more attractive and used more frequently by the residents in the meantime increasing proudness and giving a positive attitude toward an improved quality of life in the neighbourhood. 

Place

Montornès del Vallès

[16,393 inhabitants]

Scale

Public space

Type of project

Urban Strategies

Citizen cooperation

Duration

7 months [2018-2019]

Promoters

Municipality of Montornès

del Vallès

 

Team

*estel (Konstantina

Chrysostomou, Alba

Domínguez, Marc Deu)

 

EKONA

 

Collaborators

Neighbors of Montornès

Nord,

Collectives, Entities and

Associations (environment,

local economy, health and

sports, community),

La Marinada School,

El Satèl·lit Youth Centre,

La Peixera

Presentation

Check the presentation at prezi

Press

Read more about the project at

Som Montornès

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin