Nous usos per a l’antic Col·legi del Carme

La incorporació de l’antic Col·legi del Carme als recursos i equipaments municipals és un d’aquests projectes de calat que necessita contrastar els supòsits de partida de l’Ajuntament de Caldes amb la visió de les persones que en faran ús, les destinatàries finals de l’espai. I ho és, particularment, per la càrrega simbòlica i el profund arrelament a la memòria col·lectiva que té aquest edifici.

El procés de treball que vam proposar, en estreta col·laboració amb Equal Saree, pretén visibilitzar aquesta memòria col·lectiva del futur equipament, i possibilitar que sigui la participació ciutadana la que el doti d’ús i funció. Però sobretot, que sigui part activa de la seva creació, impuls i gestió, de manera que es garanteixi que les propostes que s’obrin per a aquest nou ús tinguin sentit per al municipi i ofereixin un espai on reconèixer-se.

Les sessions participatives s’enfoquen des de la voluntat d’obrir espais de cooperació entre l’equip político-tècnic de l’Ajuntament, l’equip d’arquitectes redactores de l’avantprojecte de la nova proposta per a l’antic Col·legi del Carme, i la ciutadania associada i no associada de Caldes de Montbui. A través de sessions tècniques restringides i de tallers oberts a la ciutadania realitzats al propi equipament, es fila un procés de treball cooperatiu en el qual les decisions arquitectòniques avancen al mateix temps que el relat col·lectiu sobre requeriments tècnics, necessitats comunitàries i voluntats ciutadanes.

El procés participatiu “El Carme s’obre al poble” es va desenvolupar de manera progressiva i acumulativa a partir de trobades presencials i eines digitals de suport que van incloure la plataforma municipal “Decidim” i una bústia electrònica de suggerències. Es tractava de, a partir del reconeixement de l’ús històric i els records i vivències acumulades a l’antic col·legi, contrastar les necessitats tècniques i ciutadanes actuals del municipi, i tractar de distribuir-les amb els diferents recursos espacials que ofereix l’equipament.

Així, el programa de necessitats va gaudir d’un ampli acord entre totes les participants, assumint, entre d’altres, l’obertura del gran pati de l’equipament com a nou espai públic del municipi, i subratllant la importància de la flexibilitat dels espais, i del manteniment de l’essència social i històrica del conjunt de l’edifici. 

A més a més, la Comissió de Seguiment constituïda durant el procés participatiu, va assumir la proposta d’implicació ciutadana durant tot el procés de planificació, transformació i posada en marxa de l’equipament. El procés de transformació de l’equipament s’allargarà necessàriament en el temps, i no es va voler perdre l’oportunitat de realitzar activitats al “mentrestant”, per donar continuïtat a les reflexions sobre la co-gestió encetades al procés, i per avançar en el sentiment de pertanyença i reapropiació ciutadana del futur equipament.

Ubicació

Caldes de Montbui

[17.797 habitants]

Escala

Municipal

Tipus de projecte

Cooperació ciutadana

Duració

3 mesos [2022]

Impulsores

Ajuntament de Caldes de Montbui

 

Equip redactor

*estel (Arnau Boix i Pla,

Konstantina Chrysostomou,

Marc Deu Ferrer, Alba

Domínguez Ferrer)

Equal Saree

 

Han col·laborat

Equip polític i tècnic de

l’Ajuntament

Mangrana arquitectes

Veinat de Caldes 

Entitats municipals

Presentació

Vídeo de presentació del procés

participatiu

Premsa

Notícia sobre el procés a la

televisió local